Kulinarne podróże po Europie i o tym jak poznawaliśmy kraje Unii Europejskiej od kuchni. |
|
|
|
Wpisany przez Anna Jędrzejewska
|
Środa, 09 Marzec 2016 08:41 |

Ferie zimowe to czas na aktywny odpoczynek od zajęć szkolnych. W tym roku, aby urozmaicić naszą ofertę lekcji europejskich naszym najmłodszym zaproponowaliśmy podróże kulinarne po krajach Unii Europejskiej i poznawanie zwyczajów, potraw oraz pokazanie jak różnorodna, kolorowa i smaczna jest Europa. Zamiast komputera i telewizji była nauka poprzez zabawę.
    
Zajęcia przeprowadziliśmy w Socjoterapeutycznych Świetlicach Środowiskowych w Piotrkowie Trybunalskim oraz Miejskim Ośrodku Kultury w Sulejowie. Gościliśmy w Świetlicach: "Bartek", "Tęcza", "Słoneczko", "Wierzeje", "Biedronka", "Starówka", "Uśmiech", "Przygoda".
Apfelstrudel, kaiserschmarren , gnocchi, pizza, bacalhau, bigos, cepeliny, knedliki, foie gras, bagietka oraz wiele innych smakołyków trzeba było dopasować do kraju, z którego pochodzi dana potrawa. Każda odpowiedź również ta z niewielką podpowiedzią była nagradzana brawami i kolorowymi publikacjami. Łącznie w zajęciach wzięło udział 241 uczestników, czas trwania zajęć to 9 godzin. |