Znak jakości dla "Kołocza śląskiego" |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisany przez Anna Jędrzejewska |
Czwartek, 28 Lipiec 2011 08:42 |
"Kołocz śląski" – wypiek z ciasta drożdżowego – to kolejny polski produkt, który trafił na unijną listę "Chronionych Oznaczeń Geograficznych". Certyfikat otrzymały ponadto niemieckie kiełbasy "Göttinger Stracke" i "Göttinger Feldkieker", włoska szynka "Prosciutto Amatriciano" oraz grecka jagnięcina "Arnaki Elassonas". Obecnie na listach produktów chronionych unijnymi znakami znajduje się ponad 1000 produktów. Produkty spełniające określone normy mogą ubiegać się o jeden z trzech znaków: "Chronione Oznaczenie Geograficzne", "Chronioną Nazwę Pochodzenia" i "Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność". Dwa pierwsze odnoszą się do miejsca pochodzenia produktu, natomiast trzeci podkreśla jego tradycyjny charakter, czy to ze względu na skład, czy też sposób produkcji. Certyfikat otrzymały ponadto takie produkty, jak niemieckie kiełbasy "Göttinger Stracke" (ChOG) i "Göttinger Feldkieker" (ChOG), włoska szynka "Prosciutto Amatriciano" (ChOG) oraz grecka jagnięcina "Arnaki Elassonas" (ChNP). Obecnie na listach produktów chronionych unijnymi znakami znajduje się ponad 1000 produktów. Dodatkowe informacje na temat produktów chronionych oraz listę zarejestrowanych produktów można znaleźć na stronie: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_fr.htm Kontakt: Roger Waite - rzecznik KE ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, tel. +32 2 2961404, e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. |