
Image by Shutterbug75 from Pixabay
25 marca Komisja Europejska przedstawiła Plan działania na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej. Celem Planu, przyjętego w ramach Europejskiego Zielonego Ładu jest zwiększenie zarówno konsumpcji, jak i produkcji produktów ekologicznych. Zakłada się, że do 2030 roku pod uprawy ekologiczne ma być przeznaczone 25% użytków rolnych. Plan zgodny jest także ze strategią „od pola do stołu”, a także ze strategią na rzecz bioróżnorodności.
W ramach planu przewidziano działania na rzecz promowania spożycia produktów ekologicznych m.in. poprzez utrzymanie zaufania konsumentów i informowania o produkcji ekologicznej i korzyści z konsumpcji ekologicznych produktów, zwalczanie fałszowania produktów ekologicznych i poprawę identyfikacji produktów ekologicznych.
Kolejne działania nakierowane są na zwiększenie produkcji, w tym poprzez realizację ekoprogramów w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej, organizację imprez integracyjnych, tworzenie sieci współpracy, badania naukowe, certyfikację grup rolniczych, poprawę żywienia zwierząt oraz organizację corocznie unijnego dnia produkcji ekologicznej.
Wśród działań na rzecz rolnictwa przewiduje się też działania na rzecz zrównoważonego rozwoju w rolnictwie, poprzez poprawę dobrostanu zwierząt, zapewnienie ekologicznych nasion, ograniczenie stosowania tworzyw sztucznych w rolnictwie, czy też ograniczenie zużycia wody i energii.
Więcej informacji: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/pl/ip_21_1275