Wpisany przez Anna Jędrzejewska
|
Poniedziałek, 24 Kwiecień 2023 07:35 |
Żywność lepiej opisana
Komisja Europejska zaproponowała przegląd obowiązujących norm handlowych mających zastosowanie do szeregu produktów rolno-spożywczych, takich jak owoce i warzywa, soki owocowe i dżemy, miód, drób lub jaja. Proponowane zmiany powinny pomóc konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów dotyczących zdrowszej diety i przyczynić się do zapobiegania marnowaniu żywności.
Komisja Europejska przedstawiła m.in. propozycje legislacyjne dotyczące:
• wskazywania miejsca pochodzenia: • marnowania żywności; • pakowania; • soków owocowych (zawartość cukru); • dżemów i marmolad: zawartość owoców w dżemach; • jaj: panele słoneczne mogą być obecnie stosowane na zewnątrz pomieszczeń wykorzystywanych w systemach produkcji jaj na wolnym wybiegu. Przyczyni się to do zwiększenia dostaw energii ze źródeł odnawialnych. Znakowanie jaj odbywać się będzie również bezpośrednio w gospodarstwie, co poprawi identyfikowalność.
Źródło i więcej informacji: https://poland.representation.ec.europa.eu/news/zywnosc-lepiej-opisana-2023-04-21_pl |