7 czerwca - Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2024 |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisany przez Anna Jędrzejewska |
Sobota, 08 Czerwiec 2024 12:08 |
7 czerwca - Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2024 Szacuje się, że każdego roku na świecie odnotowuje się 600 milionów przypadków chorób przenoszonych przez żywność, a około 420 000 osób umiera po zjedzeniu skażonej żywności. Mimo że UE posiada jedne z najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności na świecie, nie można niedoceniać znaczenia bezpieczeństwa żywności. Dlatego co roku w tym dniu obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Bezpieczeństwo żywności to szerszy temat. Odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności na każdym etapie łańcucha żywnościowego – od produkcji, przez zbiory, przetwarzanie, przechowywanie, dystrybucję, aż po przygotowanie i spożycie. W UE polityka i działania w zakresie bezpieczeństwa żywności obejmują cały łańcuch żywnościowy i skupiają się na czterech głównych obszarach ochrony: • Higiena żywności: przedsiębiorstwa spożywcze, od gospodarstw rolnych po restauracje, muszą przestrzegać unijnego prawa żywnościowego, w tym te, które importują żywność do UE. Ogólne Rozporządzenie w sprawie żywności reguluje bezpieczeństwo żywności w UE. Strategia „od pola do stołu” przyczynia się do tworzenia sprawiedliwych, zdrowych i przyjaznych dla środowiska systemów żywnościowych. Prace w tym obszarze nadzoruje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który zapewnia niezależne oceny ryzyka i doradztwo naukowe, które stanowią podstawę unijnych norm bezpieczeństwa żywności. W ramach narzędzi zapewniających bezpieczeństwo żywności system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) zapewnia wymianę informacji między krajami członkowskimi w celu wsparcia szybkiej reakcji organów ds. bezpieczeństwa żywności w przypadku zagrożeń dla zdrowia publicznego wynikających z łańcucha żywnościowego. Źródło (ang.): https://commission.europa.eu/news/world-food-safety-day-2024-2024-06-07_en?prefLang=pl |